Találkoztál már negatív emberekkel? Várjunk csak – kit áltatok? Hát persze hogy találkoztál. Tudom, hogy igen. Hacsak nem begubódzva éltél eddig. Mindannyian találkoztunk már legalább egy-két negatív emberrel életünk során. Mindenhol ott vannak, legyen szó a munkahelyünkről, ismeretségi körünkről vagy akár a családunkról.

A negatív emberek kezelésében az a kihívás, hogy a velük való interakció gyakran fárasztó. Mindegy, hogy mit mondasz, mindig negatív véleménnyel lesznek. Amikor valami pozitív történik, gyorsan találnak egy ürügyet, hogy rossz fényben tüntethessék fel a helyzetet. Amikor problémába ütköznek, szívesebben vádaskodnak és panaszkodnak ahelyett, hogy megoldást keresnének.

A negatív emberek számára az élet szívás.

Mivel gyakran kapcsoljuk össze a kritikus embereket a negatív emberekkel, ki szeretném emelni, hogy a kettő nem mindig ugyanaz. A kritikus emberek gyakran kritizálnak, sőt, néha meg is sértenek másokat. A kritikus emberek szarkasztikusak és tapintatlanok tudnak lenni, gyakran lépnek mások tyúkszemére. A negatív emberek viszont nem szükségszerűen kritikusak másokkal szemben. Ők inkább pesszimista, kishitű attitűddel élik az életüket.

A negatív emberek mint energiavámpírok

Szeretem a negatív embereket energiavámpíroknak hívni. Két okom van rá:

1. Akárcsak a vámpírok, a negatív emberek is képtelenek pozitív energia létrehozására, így mások energiáján élősködnek.

2. A vámpírok más élőlényeket is vámpírrá változtatnak, mert magányosnak érzik magukat. Ehhez hasonlóan a negatív emberek is hajlamosak másokat is negatív hangulatba taszítani. Végül is, a nyomor kedveli a társaságot.

Igazából mindannyiunknak van kapcsolata az univerzummal, ami végtelen mennyiségű pozitív energiát nyújt. Mivel azonban a negatív embereknél ez a kapcsolat blokkolva van, állandóan energiahiányban szenvednek, ami ahhoz vezet, hogy mások energiáját csapolják le. Minél negatívabb hangulatban telik, fejfájással vagy enyhe szédüléssel jár a velük való találkozó, annál biztosabb, hogy ők a vámpírok királyai és királynői.

Másrészről pedig, a pozitív emberek rá vannak hangolódva belső energiaforrásaikra. Az energiájuk kifelé ömlik, jóságot és melegséget árasztva a körülöttük lévő emberekre. Olyanok, mint egy szökőkút, amelyből kifelé zúdul a víz. Ezért érzed magad vidámnak és energikusnak pozitív emberek között – mágneses kisugárzásuk van, amely bevonzza az embert. A nagy vezetők, ikonikus alakok és pár híresség is rendelkezik azzal a képességgel, hogy sok embert vonzzon maga köré. Amikor még az előző munkahelyemen dolgoztam, jó pár vezető volt a menedzserek között, akik szinte izzadták magukból ezeket a tulajdonságokat – mindig felszabadító volt körülöttük lenni.

Találkozásaim energiavámpírokkal

Néhány találkozóm az energiavámpírokkal a nap teljes hátralévő részére kimerített. Ha vámpírkirállyal vagy -királynővel volt dolgom, annak egészen a következő napig érződött a hatása.

Volt egy jelentős időszak az életemben, 17 vagy 18 évesen, amikor hatalmas mennyiségű negativitásnak voltam kitéve. Egyetemi előkészítőre jártam akkor. Az én iskolám a gyengébbek közé tartozott Szingapúrban, és így sok diák, aki oda járt, nem azért tett így, mert ezt szerette volna, hanem mert csak oda vették fel. Ezért sok iskolatársam volt állandóan negatív és elégedetlen. Páran tényleg azt gondolták, hogy az életük most fog megpecsételődni.

Még néhány tanár is ráerőltette ezt a hibás vélekedést a tanulókra. Ezek a tanárok láthatóan nem voltak büszkék arra, hogy az iskolához tartoznak: néhányukat akaratuk ellenére küldtek ide tanítani. Néha összehasonlították a mi iskolánk tanulóit a jobb iskolák tanulóival, ahol korábban tanítottak. Dicsérték azokat a tanulókat, minket pedig indirekt módon is, de szomorúvá tettek.

Az egyik tanárom kifejezetten pesszimista és ítélkező volt. Állandóan arra bátorította az osztályomat, hogy fogadjuk el a középszerűséget, mert ha valami másért küzdünk, az úgyis hiábavaló, csak csalódásnak és bukásnak tesszük ki magunkat. Természetesen ez egy nagy hülyeség volt, és csak a saját problémáit vetítette ki ránk ahelyett, hogy azt mutatta volna meg, mi miben vagyunk tehetségesek. Ha bárkinek voltak álmai vagy céljai, gyorsan összetörte őket azzal, hogy azok úgyis kivitelezhetetlenek.

A társaidtól negatív szavakat hallani egy dolog. Más azonban a tanáraidtól hallani őket, azoktól, akiknek vezetniük és támogatniuk kellene téged az életedben. Az igazat megvallva elég elkeserítő volt. Emlékszem, mennyire lesokkolt, amikor először mondta azt, hogy fogadjuk el a középszerűséget. Onnantól kezdve figyelmen kívül hagytam mindent, amit az a tanár mondott. Tudtam, hogy valami nincs rendjén, és hogy senkitől nem fogok ilyen nonszensz, lehangoló tanácsokat elfogadni, még akkor se, ha tanár az illető.

Mindent összevetve, az előkészítő egy energiavámpírokkal teli hely volt. Én egy elég pozitív ember voltam, így próbáltam mindig felvidítani a barátaimat, de gyakran éreztem azt, hogy az árral szemben úszom. Nehezen tudtam rávenni a barátaimat a pozitív gondolkodásra, mert sokan leragadtak a pesszimista hozzáállásnál. Az sem segített, hogy az agyonhajszolt tanárok gyakran ellensúlyozták a szavaimat az elsöprő negatív ítéleteikkel rólunk és az iskoláról.

Mellékesen megjegyezve, emlékszem, hogy az igazgató egy nagyon pozitív és szenvedélyes férfi volt, akinek nagy elképzelései voltak az iskolával kapcsolatban. Ő volt az egyik oka annak, hogy ebbe az iskolába iratkoztam a többi helyett. Nagyon becsültem az idealizmusáért és az elkötelezettségéért. Visszatekintve valószínűleg hatalmas nehézségekkel kellett szembenéznie ahhoz, hogy az elképzelései szerint vezesse az iskolát.

Hogyan kezeld az energiavámpírokat

Habár kellemetlenek voltak, de az energiavámpírokkal kapcsolatos tapasztalataim megtanították, hogyan kezeljem őket. Ha energiavámpírokkal van dolgod, íme nyolc segítség hozzájuk:

1. Kötelezd el magad az igazad mellett

Az első fontos lépés az energiavámpírokkal való találkozás esetén az, hogy kötelezd el magad. Ez azt jelenti, hogy bebiztosítod magad annyira, hogy ne tudjon befolyásolni vagy megingatni a körülötted lévő negatív energia. Máskülönben könnyen beszívhat az energiavámpír örvénye, akár a futóhomok. Teljesen biztosnak kell lenned, mielőtt interakcióba lépnél egy energiavámpírral.

Ahhoz, hogy bebiztosítsd magad, először is képzeld el a lelked esszenciáját a tested közepén összegyűjtve. Következő lépésként képzeld azt, hogy ez az esszencia átjárja a testedet, egészen addig, amíg elér a lábadig, le a földbe, ahol nagy, vastag gyökereket ereszt. Ezek a gyökerek hihetetlenül erősek, és úgy rögzítenek a földbe, hogy semmi sem tud elsodorni. Gondolj magadra úgy, mint egy nagy és erős tölgyfára, amely szilárdan gyökerezik a földben.

2. Viselj pajzsot

A következő lépés, hogy viselj pajzsot. Ez a védelem második szintje a bebiztosítás után. A pajzs olyan, mint egy buborék körülötted, amely elválaszt a külvilágtól: egy energiakorlát, amely távol tartja a nemkívánatos energiákat a légteredtől. Mint egy igazi pajzs, a pajzsod egy védelmező eszköz, amely megvéd a támadóktól és a rossz energiáktól. Abban is segít, hogy megtartsd a pozitív energiáidat, melyek megelőzik a vámpír támadását.

A pajzs nem állandó. Energiája idővel megkopik, ami csökkenti a védelmezőképességét. Egy energiavámpírral való találkozás leszívhatja az energiádat, és a pajzs ereje gyorsan elfogyhat. Minél negatívabb egy vámpír, annál gyengébb lesz a pajzsod. Amikor a pajzsod teljesen kimerül, nem fog tovább működni. Hogy ezt megelőzd, erősítsd meg a pajzsodat pár óránként az energiapajzs-gyakorlat ismétlésével.

3. Hárman vagy többen lógjatok együtt

Nehéz egy energiavámpírral kettesben lenni, mert az összes negatív energiája rád fog irányulni. Ha azonban többen, legalább hárman vagytok együtt, akkor a vámpír figyelme megoszlik közted és a többiek között. Így nem kell teljesen egyedül elviselned az illető pesszimizmusát.

Még egy előnye a csoportos lógásnak az, hogy megfigyelheted és eltanulhatod másoktól, hogy ők hogyan küzdik le a vámpírt, ami ötleteket adhat a jövőre nézve. Mivel mindenki másképp gondolkodik és kezeli az embereket, mindig tanulok valami újat mindenkitől.

4. Hallgasd meg őket

Az emberek általában azért negatívak, mert negatív dolgok történtek velük a múltban – kellemetlen gyerekkori történetek. Néha az agonizálásuk a sérelmeik elfojtásából fakad. Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynád a nézőpontjukat, hallgasd meg őket. Néha az embereknek nem megoldások kellenek, hanem csak valaki, aki meghallgatja és megérti őket. Ha hagyod, hogy megosszák veled a gondolataikat, az segíthet nekik kitalálni, hogy mihez kezdjenek.

5. Nyújts segítő kezet

Tehetsz a megsegítésükért bármit is? Néha az emberek azért panaszkodnak, hogy segítséghez jussanak. Vizsgáld meg, hogy támogathatod-e őket valahogyan. Kérdezd meg tőlük: „Tehetek bármit érted? Segíthetek?”. Nem biztos, hogy kimutatják, de legbelül értékelni fogják az érzelmi nagylelkűségedet.

6. Maradj a könnyű témáknál

Néhány energiavámpír bizonyos témáktól jön lendületbe. Például egy barátom önsajnáltató módba kapcsol, amint a munkájáról kezdünk beszélni. Mindegy, hogy mit mondok (vagy nem mondok), panaszkodni fog, bármikor szóba kerül a munka.

Egy ideális világban szeretnénk kiemelni a személyt a negativitásából. De azokban az esetekben, amikor a negativitás túl mélyen van beleágyazódva ahhoz, hogy egy beszélgetéssel segítsünk rajta, vagy amikor az illetőnek nagyon határozott véleménye van a témáról, akkor jobb lehet elengedni a témát és másra terelni a szót. Egyszerű dolgok, mint például új filmek, mindennapi történések, közös barátok és hírek könnyítik a beszélgetést. Olyan témáknál maradj, amelyek segítenek felvidítani az illetőt.

7. Csökkentsd a találkozások számát

Ha egyik sem működik a fentiek közül, akkor csökkentsd a találkozások számát. Korlátozd le a kapcsolatot annyira, amennyire csak tudod. Ha az energiavámpír egy kolléga, akivel együtt dolgozol, akkor limitáld a beszélgetést a munkaügyekre. Ha egy barát, akkor próbálj meg kevesebbet találkozni vele. Ha muszáj, akkor találkozzatok társaságban, legalább hárman (lásd 3-as tipp).

8. Zárd ki őket az életedből

Szeretnék megosztani egy idézetet John Assaraftól:

„Nem találkozom olyanokkal, akikkel nem szeretek együtt lenni. Ennyi. Számomra áldás, hogy pozitív tudok maradni. Olyan emberekkel találkozom, akik boldogok, akik fejlődnek, akik tanulni szeretnének, akik képesek azt mondani, hogy elnézést vagy köszönöm… és jól szórakozunk.”

A személy kizárása az életedből (főleg akkor, ha egy barát) drasztikusnak tűnhet, de tartsd fejben, hogy nem mindenki lehet kompatibilis veled az életed során, és a te döntésedtől függ, hogy kivel szeretnél együtt lenni. Végső soron, az öt veled legtöbb időt eltöltő ember átlaga vagy. Ha az értékes idődet energiavámpírokra pazarolod, előbb-utóbb te is negatív leszel, és biztos vagyok benne, hogy ezt nem szeretnéd.

Forrás: Personalexcellence.co

Könyvajánló: