Számít, hogy mit eszünk. Egy átlagos élettartamú ember életében nagyjából nyolcvanezerszer étkezik. Soknak hangzik – amíg szét nem szedjük.

Hány olyan ételt ettél eddig, amiben a fő fogás gyümölcs vagy zöldség volt?

A friss növényekre általában köretként gondolunk – a reggeli gabonafélék mellé szeletelt banán, az ebédre evett sültekhez kínált saláta, gondolom, nem újdonság. Általában túlságosan elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy észrevegyük, milyen sok nap telik el friss gyümölcsök és zöldségek nélkül. Úgy hisszük, egészségesek a választásaink, mert halványan emlékszünk pár szál spenótra némelyik ebédünkből, vagy néhány szelet almára, de közben elfelejtjük, milyen sok nap telt el gyümölcs és zöldség nélkül. És még ha fogyasztottuk is a táplálkozásunkban elsődleges szent négy ételcsoport tagjait, gyakran nem a legfrissebb, teljes értékű és természetes formáikban. Ehelyett sajttal megszórt, szalonnával spékelt krumplit ettünk, vagy édességhez kevert, átsütött, illetve konzervált és kukoricasziruppal nyakon öntött gyümölcsöket.

Kérdezz meg egy csoport kilencvenes éveiben járó nőt és férfit. Kérdezz rá, központi szerep jutott-e az étrendjükben a gyümölcsöknek és zöldségeknek az étkezési divatok, agresszív reklámok és speciális diéták korszaka előtt, mielőtt felültették a népeket az újfajta étkezési szokások hintájára. A megkérdezettek válasza vélhetőleg „igen” lesz – és sok történetet mesélnek majd a régi, természetes eledelekről. Egykor az ember természetes bölcsessége érvényesült: gyümölcsben, zöldségben, gyógy- és fűszernövényekben, vadnövényekben bővelkedő étrenden élt a hosszú élet reményében. Az egész inkább volt élvezet és a közösség dolga, mint a napi robot egyik eleme. A régmúltban egy idős ember szerencsés lehetett, ha öregkorára 15 ezer étkezéssel egyenértékű mennyiséget ehetett a szent négy ételcsoportból. Ez az élet során elfogyasztott összes ételnek kevesebb mint húsz százaléka. Ez nem elég – hacsak nem akarod megtapasztalni a leromlást, a tehetetlenséget, a nyomort és a betegségeket. Ennyi egyszerűen kevés önmagad fenntartásához.

Nem arról van szó, hogy az élelmiszerek más csoportjai rosszak – természetesen mindegyiknek megvannak a különleges értékei. De arról mindenképp, hogy a szent négy csoport alaptermészetéhez tartozik az alkalmazkodókészség, teli vannak az életet támogató, az élet gyengeségeit kijavító fitokémiai anyagokkal, amelyek megvédhetnek a könyörtelen négytől és egyéb, az egészséget fenyegető hatásoktól, úgymint: a rák és a szívbetegség. Arról szól, hogy kiegyensúlyozzák az étrended, ezért amikor csak lehet, élj a lehetőséggel, hogy ezeket az életet megváltoztató ételeket beépítsd az étrendedbe.

 

A szent négy:

Gondoltál már arra, miként nézhetünk szembe a veszélyekkel lépten-nyomon, és élvezzük ugyanakkor a nap nagyszerűségét? Egyszerre nézhetünk szembe nagy kihívásokkal, és találkozhatunk nagyszerű szépséggel. A természet valódi, fizikai szépségével. Még a városlakó is fölnézhet az égre, és elgyönyörködhet annak örökké változó látványában. Az egyik embert a park fáinak kifinomult összetettsége és színes leveleik változatossága tölti el örömmel. A másikat a művészi alkotások nyűgözik le. Az állatok társasága is sok öröm forrása. A szeretet, a kedvesség, a szenvedély, a bőség és nagyszerűség – megannyi minőség, melyek mindegyike képes kihúzni az embert a napi viszontagságok bugyraiból.

Ehhez jön még a szó szerint vett édesség és fény, amit a testünkbe fogadhatunk, valahányszor összehangoljuk magunkat a minket körülvevő isteni szépséggel. A szent ételcsoportok tagjairól beszélek: ezek a számunkra megadatott, áldott segítőink, akikkel végigélhetjük az életünket. Válaszok a világ kihívásaira. A megmentőink. Ezek ellensúlyozzák a könyörtelen négy és más elkerülhetetlen kihívások aknamunkáját. Ezek a növények és gyümölcsök a földből nőnek ki, a szabad ég alatt növekednek, napfényben fürdenek, és nap mint nap kitartanak az időjárási elemek változatos hatásai között. Meghitt kapcsolatban állnak a természet szent erőivel. Nem csupán a testünk működéséhez szükséges tápanyagok építőelemei van meg bennük, hanem az anyatermészet intelligenciája is, amire szorongató szükségünk van az alkalmazkodás érdekében.

 

 

Róluk beszélek:

 

  • Gyümölcsök

áfonya, alma, avokádó, banán, bogyós gyümölcsök, citrom és lime, cseresznye, datolya, dinnye, füge, gránátalma, kajszibarack, kivi, körte, mangó, narancs és mandarin, papája, szőlő

 

  • Zöldségek

Articsóka, burgonyafélék, édesburgonya, hagyma, keresztes virágú zöldségek, leveles zöldek, retek, spárga, szárzeller, uborka, zsenge hajtások és csírák

 

  • Gyógy- és fűszernövények

aromás gyógynövények, citromfű, édesgyökér, fokhagyma, gyömbér, koriander, kurkuma, macskakarom, málnalevél, petrezselyem

 

  • Vadon termő ehető növények

aloe vera, atlanti-óceáni zöldségek , bojtorjángyökér, chaga gomba, csalánlevél, csipkebogyó, gyermekláncfű, kókusz, lépes méz, vad fekete áfonya, vörös here

 

Szeretnél egészséges maradni és sokáig élni?

Vigyél több gyümölcsöt, zöldséget, gyógy- és fűszernövényt, valamint vadon termő növényt az életedbe. Ne csak hébe-hóba – mindennap, többször. Nem kellene fennakadni a folyamatosan változó táplálkozási követelmények miatt. Mostanra már szinte mindenki retteg a fehérjéktől. Holott a fehérje fontos. (Erről jut eszembe, a legjobb, természetes állapotában hozzáférhető és jól felszívódó fehérjeforrás a zöld leveles növények csoportja.) Amire igazán fókuszálnunk kell, az a tápanyagok köre, vagyis az ásványok, ásványi nyomelemek, enzimek, koenzimek, az ómega-zsírsavak, valamint a fitokémiai anyagok, például az antocián, a likopén, a klorofill, a lutein, a rezveratrol és a flavonoidok. Ezek a túlélés éltető elemei, és a szent négy csoport tagjai bővelkednek bennük. E tápanyagok hiányában hatalmas lehetőségektől fosztjuk meg magunkat.

A szent négyből készített sok-sok étel legyen konyhád sarokköve, ha jót akarsz a gyerekeidnek. Hagyd az elavult, ósdi tanácsokat, recepteket – kerüld a kegyelemdöféssel felérő ételeket. A jóllét kulcsa a szent négy.

 

 

Amennyiben már legalább 40 ezer adagon túl vagy életed nagyjából 80 ezer étkezéséből, és eddig hiányzott az étrendendből a friss növény, még bőven van időd pótolni! Pótold, hogy megéld a bűvös 80 ezres számot.

Mi történne, ha eddig kihagytad volna a gyümölcsöket az étrendedből, holott kalciumhiányod van, és itt arról olvasol, hogy a narancs dugig van biológiailag jól hasznosuló ásványi anyagokkal? Ismétlem, minden a saját szükségleteiden múlik – sokkal jobban megéri ásványi anyagokkal csurig töltött narancsot enni, mint kihagyni. Álmatlanság esetén is könnyelműség elmenni a jó alvást elősegítő mangó és banán mellett pusztán azért, mert valamilyen diétás étrend megalkotói nem javasolják e gyümölcsök fogyasztását. Milyen sajátos betegséggel küszködsz? Melyiket akarod megelőzni?

A tünetek és az állapotod a testedről adnak hírt, és világosan közlik, mire van szükséged. Ez határozza meg, mely ételek a legjobbak számodra. A különféle étkezési hiedelmek soha nem adu ászok – soha ne helyezd a tested igényei elé a diétás szempontokat.

Akkor élvezheted legjobban az egészséges ételek előnyeit, ha rendszeresen és rengeteget eszel belőlük. Már pár falat is sokat segít, tehát eheted más ételek mellé, kiegészítésképp. Ha azonban gyors eredményt szeretnél, térj át teljesen a gyógyító ételekre, és kerüld nagy ívben a felesleges kockázatot jelentő, ártalmas ételeket (külön fejezet a könyvben). Esetleg próbáld ki a gyógyító ételeket egy hétig, kettőig vagy egy hónapig.

Jelentős változást hozhat csak annak tudata is, hogy ezek az ételek mennyit tesznek érted. Amint megérted, hogy a gyümölcsökkel sikeresen harcolhatsz a rák ellen, a zöldségek kimossák a szervezetedből a savasságot, a gyógy- és fűszernövények az immunrendszer építőanyagai, a vadon termők pedig segítenek alkalmazkodni stresszhelyzetben, jobban érzed majd magad a bőrödben.

Egy szóval ezeket a gyógyító növények és gyümölcsök fogyasztását ne feladatnak, hanem lehetőségnek tekintsd!

Forrás: Gyógyító ételek

 

Ajánlott könyvek:

GYÓGYÍTÓ ÉTELEK

TISZTULJ ÉS GYÓGYULJ

GYÓGYÍTÓ MÉDIUM