Mielőtt szakítanál a barátoddal, kirúgnád az alkalmazottadat, vagy végleg leírnád az anyósodat, inkább formáld át. Változtass meg bárkit! Miért küzdenél mindenféle torzulások árán azért, hogy másokhoz idomulj, amikor eljuthatsz egyenesen a probléma gyökeréhez is – a meggyőződéseikhez, értékeikhez, beállítottságukhoz vagy a személyiségükhöz –, hogy gyorsan és örökre megváltoztasd őket.

A Változtass meg bárkit technikái arra hivatottak, hogy egy ember bármelyik és akár mindegyik vonását megváltoztassák. A változásról beszélve azonban nem arról lesz szó, hogy formáld a másikat rabszolgává, aki feltétel nélkül ugrik, ha intesz. Ezek a pszichológiai stratégiák csak arra valók, hogy a másikat jobbá tedd.

A könyv tanácsait megfogadva azt fogod észrevenni, hogy amikor valódi és állandó változást érsz el valakinél, azzal a másik önbecsülését erősíted. Ezek a technikák tehát csak akkor működnek, ha a kívánt változás a másik ember érdekében történik. Ha pedig jobb emberré akarsz változtatni valakit, azt látod majd, hogy ezt gyorsabban és könnyebben el lehet érni, mint valaha gondoltad volna.

Ki nem akar jó fej lenni? Ki akar szörnyű kapcsolatokat, ki akar rendetlen lenni, nem törődni magán kívül senkivel és semmivel, vagy értelmetlen célokért küzdeni?

Mindenki jobb akar lenni. Senki nem akar önpusztító viselkedésmintákban dagonyázni. Senki nem akar bántani vagy alaptalanul gyűlölni másokat, korlátolt meggyőződéseket táplálni, illetve érzelmileg instabil és ellenszenves maradni. A fenti viselkedések egyike sem kelt jó érzéseket. Változtatni akarunk rajtuk, csak nem vagyunk képesek rá. Érzelmi gátak akadályoznak abban, hogy azt tegyük, amiről bizonyos szinten tudjuk, hogy jót tenne nekünk és a kapcsolatainknak is.

A legtöbben kétségbeesetten szeretnének változni, de azt biztosan tudjuk, hogy a mi életünkre nézve ez így van. Amikor végre képesek vagyunk a „csomagunk” fölé emelkedni, jól érezzük magunkat a bőrünkben. Persze vannak, akik azt mondják, hogy jól vannak úgy, ahogy vannak, és nem akarnak megváltozni. De ők sem mondanak teljesen igazat. Az emberi lények igazi profi módjára hazudnak önmaguknak; sőt, éppen ezen a téren a legmeggyőzőbbek a hazugságaik.

Tehát meg tudod változtatni azt, aki nem akar változni? A kérdés ettől kezdve felesleges, mert ilyen ember valójában nem létezik. Mindnyájan jobbá szeretnénk válni, elégedettségre vágyunk, és kétségbeesetten ki akarjuk aknázni a bennünk rejlő képességeket, hogy többek lehessünk. Így vagyunk „behuzalozva”.

Forrás: Változtass meg bárkit

Ajánlott könyv:

Dr. David J. Lieberman – VÁLTOZTASS MEG BÁRKIT