Cassie Holmes Hasznos idő című könyvében szereplő egyik izgalmas kutatási eredmény az állandó figyelemelterelés boldogtalan következményeire figyelmeztet. Annak felmérésére, hogy valójában mennyire vagyunk szétszórtak, két harvardi pszichológus, Matt Killingsworth és Dan Gilbert végeztek egy vizsgálatot. Kutatásuk során többek között azt is kimutatták: annak, hogy az emberek arra koncentráltak-e, amit csináltak, nagyobb hatása volt a boldogságukra, mint annak, hogy mit csináltak.

Mégis, a mi hajtás-hajtás-hajtás kultúránkban kihívást jelenthet, hogy lelassítsunk, hogy valóban koncentráljunk, és jelen legyünk. Mindannyiunknak konkrét eszközökre van ahhoz szükségünk, hogy tudjuk, mikor és hogyan váltsunk át a cselekvő üzemmódból létezés üzemmódba, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki az időnkből.

Most a Hasznos idő című könyvből kiemeltük az egyik empirikusan megalapozott stratégiát, amit ki lehet próbálni a figyelemelterelés kiküszöbölésére és a flow állapot eléréséhez:

Nem számít, mennyire gyakorlott vagy az odafigyelésben, egy gyerek, aki uzsonnát kér, a telefoncsörgés vagy egy kolléga, aki megjelenik az asztalodnál, mindig elvonja a figyelmedet. Bár a meditáció segíthet megakadályozni, hogy elméd elkalandozzon, mégis úgy kell berendezned a fizikai teret, hogy megvédd magad az egyéb zavaró tényezőktől. Ez különösen fontos, ha a közvetlen elfoglaltságod mély vagy kreatív gondolkodást igényel – ha azt reméled, hogy bekerülsz „a zónába”.

A zónára úgy is hivatkoznak, mint a „flow” állapotára, amely a Csíkszentmihályi Mihály által vizsgált, energiával teli összpontosítás transzcendens állapota. A magyar–amerikai pszichológus világszerte több ezer embert figyelt meg, és interjúkat készített velük – köztük szerzetesekkel, hegymászókkal, profi sportolókkal, világhírű zenészekkel, egyetemi hallgatókkal és hétköznapi emberekkel a rendes munkájuk során –, hogy azonosítsa és megértse a legteljesebb pillanataikat. Az áramlat című alapvető művében Csíkszentmihályi azt állítja, hogy az emberek akkor a legboldogabbak, amikor flow-ban vannak.

Amikor flow-ban vagy, annyira elmerülsz abban, amit csinálsz, hogy elveszted az időérzékedet. És amikor a felszínre bukkansz (és csak akkor, amikor felszínre bukkansz, mert a tevékenység közben túlságosan elmerülsz, hogy azon gondolkodj, hogyan érzed magad), rájössz, milyen jó érzés volt. Ez leginkább olyan tevékenységek során történik meg, amelyeket önmagában is élvezel, és amelyekhez olyan készségekre van szükséged, amelyekkel rendelkezel.

 

 

Tedd fel magadnak a kérdést – mikor voltál utoljára flow-állapotban?

Ha képes vagy azonosítani egy időpontot, akkor valószínűleg szeretettel gondolsz rá (mert a legjobbnak érezted magad) és vágyakozva (mert a frenetikus mindennapok közepette olyan nehéz elérni). Ha felidézed ezt az élményt, tudod, hogy szeretnéd újra megtapasztalni.

A sportolók általában úgy emlékeznek vissza a versenyen vagy a futópályán tapasztalt flow-ra, mint „futók gyönyöre”. Az emberek többségénél azonban a flow-állapotok munka közben jelentkeznek. Attól függően, hogy milyen típusú munkát végzel (és mely szakmai feladatokban vagy különösen jó, melyeknél élvezed a munkát), talán már tapasztaltál flow-élményt programozás vagy esetleg írás közben, esetleg egy prezentáció megtervezésekor. Ahhoz, hogy produktív legyél, szükséged van erre az időre. És ahhoz, hogy kiteljesedj, akarod ezt az időt. Ezekben a pillanatokban alkotsz. De ez csak a megfelelő környezetben történhet meg, és még úgy sem túl gyakran.

Hogy megteremtsd a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy flowba kerülj, el kell távolítanod minden zavaró tényezőt. Íme néhány tipp a munkahelyi környezet példáján keresztül. De nyugodtan módosíthatod, ahogyan neked megfelelő, hogy megteremtsd a saját zónádat:

 

Teremts helyet a feladatnak

Mivel a fontos feladatok általában extra erőfeszítést igényelnek, csábító lehet a halogatás (miközben továbbra is produktívnak érzed magad), ha kisebb, könnyebben elérhető feladatokkal foglalkozol. Kutatások szerint a fontos feladatokról gyakran a látszólag sürgős, de nem fontos feladatokkal tereljük el a figyelmünket. Takarítsd le az íróasztalodat, hogy elkerüld ezt a kísértést. Tüntesd el a más projektekre vonatkozó kupacokat a szemed elől. Esetleg még az asztali növényeket is tüntesd el a látóteredből. Az asztalomon lévő három kis cserepes kaktusz túl sok törődést kap. Különösen akkor, amikor fontos munkára készülök, túl gyakran foglalom le magam azzal, hogy a földjük nedvességtartalmával bajlódjak, és az elhalt leveleket metszegessem.

 

Legalább néhány óráig ne legyen más teendőd

A kutatások szerint a feladatok közötti átmenetnek ára van, mert megakadályozza, hogy bármelyik feladatra ráhangolódj. Tudom például, hogy számomra a megbeszélések fokozott szociális energiát igényelnek, és utána eltart egy darabig, amíg vissza tudok rendeződni a saját gondolkodásomba. Ezért igyekszem nagyobb időtömböket fenntartani az írásra, és a megbeszéléseket bizonyos napokra vagy késő délutánra hagyni. Mivel a flow-hoz hozzátartozik, hogy elveszítjük az időérzékünket, fontos, hogy ne lebegjen a fejünk fölött egy következő program.

 

 

A nap azon szakaszában csináld ezt, amikor a legéberebb vagy

Az alvásszakértők szerint a belső óránk átállítására tett erőfeszítéseink ellenére egyes emberek eredendően pacsirták (korán ébrednek, és reggel energikusak), mások pedig éjszakai baglyok (későn fekszenek le, és akkor gondolkodnak a legjobban, amikor mindenki más már lefeküdt). Én határozottan pacsirta vagyok, és tudom, hogy a legjobb gondolataimat ebéd előtt tudom kifejteni. Ezért a reggeli órákat az elmélyült gondolkodásra szánom, és az e-maileket, megbeszéléseket és egyéb feladatokat a nap későbbi szakaszára halasztom. Attól függően, hogy pacsirta vagy éjjeli bagoly vagy, alakítsd az időbeli teredet ennek megfelelően. Ha nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy magad határozd meg, mikor dolgozol, gazdálkodj okosan a koffeinnel, hogy akkor kapcsolja be az agyad, amikor van időd.

 

Csukd be az ajtót

Ez olyan egyszerű, mégis oly hatékony. Csukd be az irodád ajtaját, hogy azt kommunikáld a kollégáidnak (vagy ha otthonról dolgozol, a családtagjaidnak), hogy nem akarod, hogy zavarjanak. Bár fontos, hogy elérhető legyek a kollégáim és a diákjaim számára, még egy „gyors kérdés” is kisiklatja a figyelmemet. Meg kell őriznem ezt a néhány értékes órát az intenzív munkámhoz, hogy valóban elérhető legyek, amikor nyitva van az ajtóm. Ha a munkahelyed nyitott, és nincs ajtó, amit be lehet zárni, próbálj meg lefoglalni egy olyan konferenciatermet, ahol van ajtó.

 
Tegyél be füldugót vagy tedd fel a fejhallgatódat

A beszélgetések, a tévé vagy a szomszédban zajló építkezés hangjai óhatatlanul elvonják a figyelmedet arról, amit éppen csinálsz. Hogy minimalizáld ezeket a zavaró tényezőket, használj füldugót, vagy tegyél fel fejhallgatót, és hallgass fehér zajt vagy valamilyen háttérzenét. (Ha pedig nyitott irodában dolgozol, ez remek jelzésként is szolgál a kollégák számára, hogy az ajtód gyakorlatilag zárva van.)

 

 

Zárd be az e-mailedet

Minden igyekezetünk ellenére valójában nem vagyunk képesek multitaskingra. Kutatások megállapították, hogy azok az emberek, akik egyszerre több nem automatikus feladatot próbáltak elvégezni, nem tudták egyszerre elvégezni őket, hanem inkább váltogatták őket – egyszerre csak egyet-egyet csináltak. Egy tanulmány például kimutatta, hogy az előadást hallgató diákok kevesebbet tanultak és kevesebbre emlékeztek, ha a laptopjuk is nyitva volt (ezért van az, hogy az órámon „nincs laptop vagy tablet” szabály van érvényben). Ez az oka annak is, hogy azt tanácsolom, zárd be az e-mail-fiókodat, amikor dolgozni próbálsz. Ez nemcsak a gyors válaszadás kísértését előzi meg, hogy kipipálj néhány könnyű dolgot a teendők közül (és beszippanthat a teljes postaláda kiürítése), de megóv attól is, hogy minden új értesítés hangjára ránézz a postaládádra.

 

Tedd el a telefonodat

Nem elég, ha csak rezgőre állítod vagy képernyővel lefelé helyezed az asztalodra a telefonodat. Tedd el teljesen szem elől.

 

Gyakorlat – Digitális méregtelenítés

Szánj egy hatórás időszakot ébrenléted alatt arra, hogy „offline” legyél – ez azt jelenti, hogy nincs telefon, e-mail, közösségi média, tévé vagy az internet bármilyen formája ez idő alatt. (A zenestreamelés vagy a Kindle-ről való könyvolvasás megengedett, mert a digitális komponens a mód, nem a tevékenység.) Ezt követően írj egy rövid reflexiót arról, hogy ez a digitálisan kikapcsolt állapotban töltött idő milyen hatással volt az érzelmeidre, a gondolataidra és a viselkedésedre.

 

Bár a flow állapotának elérése ritka, érdemes törekedni rá. Ilyenkor hozod a legjobb formádat – a képességeidet arra használod, hogy teljes mértékben belefeledkezz valamibe, valaminek a létrehozásába. Amikor újra magadhoz térsz, rájössz, hogy azok az órák valóban boldog órák voltak.

Forrás: Hasznos idő

 

Ajánlott könyvek:

.
HASZNOS IDŐ

A siker alapelvei könyv

A BULLET JOURNAL MÓDSZER

.
HASZNÁLD A FEJED!